Utrzymanie czystości w gastronomicznych obiektach obejmuje także dbałość o systemy odprowadzania ścieków. Na naszym rynku jest dostępnych parę sprawdzonych metod usuwania tłuszczowych złogów z takich instalacji. Najbardziej popularną metodą jest czyszczenie separatorów tłuszczu ręczne, jakie polega na opróżnieniu całego zbiornika i usunięciu osadów przy pomocy szpachelek, szczotek i innych narzędzi.
Serwisowi pracownicy otwierają pokrywy do separatora, wybierają zgromadzone osady stałe czy tłuszcz, a następnie szorują środek urządzenia, skrobiąc przywarte zanieczyszczenia. Ta metoda będzie się sprawdzać głównie przy małych separatorach, kiedy ilość zgromadzonego tłuszczu w środku jest niewielka. Alternatywnym rozwiązaniem jest czyszczenie próżniowe, które wykorzystuje nowoczesne asenizacyjne pojazdy posiadające pompy ssące o dużej mocy. Odpowiednio zakończona końcówka ssącego węża zostaje wprowadzona do środka separatora, a podciśnienie zasysa zawartość zbiornika do cysterny na pojeździe.
Ta metoda sprawdza się bardzo dobrze przy dużych separatorach tłuszczu i dużych ilościach zanieczyszczeń. Zaletą jest duża szybkość oraz możliwość opróżniania jednocześnie kanalizacyjnych studzienek znajdujących się w pobliżu. Minusem bywa mocno ograniczony dostęp do trudniej dostępnych miejsc, do jakich można nie dociągnąć węża ssącego. Wykonując przegląd separatorów pasuje zwrócić swoją uwagę na stan sitek i filtrów, które również wymagać mogą wymiany albo czyszczenia. W ostatnim czasie pojawiło się także biologiczne czyszczenie, używające specjalnych preparatów zawierających bakterie.
+Tekst Sponsorowany+
KOMENTARZE